Thursday, October 28, 2010

KEK COKLAT KUKUS

KEK COKLAT KUKUS


Bahan-Bahan :
1 cawan serbuk koko

1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair

1 cawan minyak masak

1/2 cawan susu manis

1 1/4 cawan tepung gandum

1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur


Bahan-bahan: untuk TOPPING kek
250 g coklat masakan } potong kecil2
130 ml double cream atau whipping cream

1 sudu besar majerin
sedikit gula halus untuk elakkan topping rasa pahit (kalau suka)


Cara-cara menyediakan :
1. Campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.Ketepikan dan biar suhunya turun.
2. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder bersama.
3. Pukul telur sehingga kembang dan campurkan telur yang telah dipukul dengan campuran koko tadi.Gaul rata dan campurkan tepung.
4. Gaul sehingga sebati dan tuang ke dalam acuan sehingga 3/4 penuh.
5. Tutup acuan dengan aluminium foil agar tidak dimasuki wap.
6. Kukus selama 1 jam dan baru diangkat. Biarkan sejuk.

Cara-cara untuk menyediakan topping kek :
1. Cairkan coklat secara double-boiler.

2. Alihkan dari api

3. Marjerin, gula dan cream dikacau sehingga sebati dan gaulkan dengan coklat yang telah dicairkan tadi

4. Curahkan atas kek kemudian ratakan

5. Reka / lorek topping coklat ikut kreativiti anda..:)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...