Saturday, December 11, 2010

Apam Dewa

Ini adalah salah satu dari makanan tradisi orang Terengganu..:)

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum (tapi jgn penuh2..lebih kurang 3/4 penuh)

4 biji telur (1 cawan telur)

1 cawan gula
1 sudu teh esen vanila

Pewarna (ikutla warna kegemaran masing2)
**sukatan ini sesuai untuk loyang sederhana besar***


Cara-cara :

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang (putih).
2. Setelah kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata

3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukan pewarna mengikut warna kegemaran masing-masing.

4. Kemudian masukan adunan ke dalam loyang berselang seli warna..

5. Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.. mudahkan...


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...