Tuesday, August 2, 2011

CARROT CAKE topping with CREAM CHEESE & HAZELNUT



Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung
4 biji telur
120 gm gula kastor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang
1 cawan kismis kuning
3 biji carrot yang disagat halus
250 gm tepung gandum**
1 1/2 sudu kecil baking soda**
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam

Bahan Topping

250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka

sedikit kacang hazelnut yang telah dibakar (hiasan)

Penyediaan Kek

  1. pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
  3. masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan yang diadun. Guna spatula untuk kaup-balikkan adunan.
  4. masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan mentega/dialas kertas minyak.
  5. bakar selama 50 minit pada suhu 180C. Bila sudah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum membuat topping.

Penyediaan Topping

  • masukkan semua bahan ke dalam mixer.
  • bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam peti sejuk dan baru potong untuk dihidangkan.
    Selamat Mencuba!! :D


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...