

Bahan Kek
1 1/4 cwn minyak jagung
4 biji telur
120 gm gula kastor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang
1 cawan kismis kuning
3 biji carrot yang disagat halus
250 gm tepung gandum**
1 1/2 sudu kecil baking soda**
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam
Bahan Topping
250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka
Penyediaan Kek
- pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
- masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan yang diadun. Guna spatula untuk kaup-balikkan adunan.
- masukkan dalam loyang yang telah digriskan dengan mentega/dialas kertas minyak.
- bakar selama 50 minit pada suhu 180C. Bila sudah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum membuat topping.
Penyediaan Topping
- masukkan semua bahan ke dalam mixer.
- bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam peti sejuk dan baru potong untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!! :D
No comments:
Post a Comment